ECHIPA

ECHIPA

Pagini

miercuri, 21 noiembrie 2012

Energizante naturale pentru sportivi



O bautura energizanta sau un baton de cereale sunt indispensabile pentru un sportiv de performanta sau amator. Insa nu toti le cumpara din comert. Foarte multe energizante sunt complet naturale, isi fac efectul imediat si sunt mult mai sanatoase decat cele din comert.

Mai multe studii au aratat ca laptele cu cacao poate avea aceleasi efecte, daca nu chiar mai bune decat bauturile din comert pentru sportivi, fiind un energizant natural: laptele contine proteine, iar cacao ofera tonusul de care ai nevoie in timpul antrenamentelor.
Aproape fiecare sportiv are o reteta proprie pentru a obtine energie, arata Care2.com.

Sucul de sfecla rosie este un energizant natural: studiile au aratat ca ciclistii care beau suc de sfecla rosie inainte de un eveniment sportiv isi pot imbunatati performantele cu pana la 20%. Sfecla contine acid azotic, ce ajuta muschii sa nu consume foarte multa energie in timpul antrenamentelor.
Apa cu suc de cocos este de asemenea o bautura perfecta pentru cei care vor sa faca sport: este bogata in potasiu si sodiu, insa nu are cantitatile mari de zahar pe care le contin bauturile sportive. Sucul de muraturi este la randul sau util unui sportiv, in sensul ca are efectul de a reduce durerile musculare. Specialistii sunt de parere ca zeama de la muraturi inlocuieste sodiul si lichidele pierdute in timpul transpiratiei, iar aciditatea otetului ajuta la reducerea crampelor.

Un avantaj al sportivilor este ca pot fi prieteni cu dulciurile, dar si cu orice alimente care contin carbohidrati. Glucoza din bomboane, spre exemplu, sau cartofii copti iti pot oferi toata energia de care ai nevoie in timpul unui antrenament.
Lucrurile care te ajuta sa te energizezi nu sunt doar cele care te umplu de muschi. Si asta pentru ca nu doar sportivii care “pompeaza” in muschi pot si vor sa foloseasca energizante, ci si tu si prietenele tale. In esenta, le poate folosi oricine. Uneori apelam la ele chiar fara sa ne gandim la asta sau fara sa stim ca un aliment sau altul ne va oferi, pe langa gustul sau, si un strop in plus de energie. Nu toate energizantele sunt sinonime cu substantele interzise; am putea chiar spune ca cele mai multe dintre ele nu sunt.
Bei, nu-i asa, cate un ceai sau cate o cafeluta? Dar, probabil, nu-ti pui prea multe intrebari legate de posibilele definitii ale substantelor continute de ele. Observi, insa, ca fara ceasca de dimineata nu te poti trezi complet, iar cu acest fapt te-ai obisnuit de mult timp. Hai sa aflam impreuna care dintre plantele din gradinitele sau ghivecele noastre ne pot ajuta sa ne umplem de energie. Iar daca nu le putem cultiva sau culege noi, sa stim ce sa cumparam de la magazinul cu produse naturiste.

Legenda spune ca un pastor a observat cum caprele sale deveneau pline de energie, chiar agitate, dupa ce mancau niste fructe rosii din anumite tufe.
El a cules fructele si le-a dat unui reprezentant al clerului, care le-a fiert. Lichidul obtinut avea sa fie intaia cafea din istoria omenirii. Mentionata pentru prima data intr-un document din secolul al IX-lea, cafeaua este adusa, la sfarsitul secolului al XVI-lea, in Europa. Cu toate acestea, englezii si rusii pastreaza mai vie traditia ceaiului. Spaniolii sunt cei care infiinteaza plantatii de cafea in America de Sud. Fie ca este vorba de cafeina, teina, guaranina sau alte substante de acest gen, plantele ce le contin si care au proprietati tonice au devenit importante in viata noastra, folosirea produsilor care le contin fiind deja cotidiana.

Arborele de cafea

In afara de gustul bun, consumatorii de cafea apreciaza si efectul energizant, stimulator. Cafeaua mareste atentia si creste activitatea intelectuala; imbunatateste memoria si gandirea logica, datorita impactului pozitiv pe care il are asupra functiilor cognitive. Contine antioxidanti care pot ajuta in prevenirea bolilor de inima si a cancerului. Studiile au demonstrat ca se reduce cu 25% posibilitatea de dezvoltare a cancerului de colon la consumatorii a doua cani de cafea zilnic.

O alta legenda… In Valea Iordanului au fost gasiti noua smochini fosilizati, datand cam din jurul anului 9.400 i Hr. In cartea Genezei din Vechiul Testament scrie ca, dupa caderea in pacat, Adam si Eva si-au acoperit goliciunea trupeasca cu frunze de smochin. In Roma antica, smochinul era considerat un arbore sfant, pentru ca lupoaica i-a alaptat pe Romulus si Remus sub un smochin.

Smochinul / smochinele

Smochinele contin fibre, potasiu, magneziu, mangan, calciu. Potasiul tine sub control tensiunea arteriala si fibrele controleaza nivelul greutatii corpului. Calciul asigura densitatea necesara unui sistem osos sanatos.
Unii cercetatorii americani spun ca un consum regulat de cereale si fibre, categorie in care intra si smochinele, micsoreaza cu pana la 50% riscul aparitiei cancerului la san la femei, in special dupa menopauza.
Pe langa fibre si minerale, smochinele contin si vitaminele A, B si C, vitamine care stimuleaza procesul de imunitate si previn aparitia virozelor respiratorii in perioada toamna, iarna.
Datarita vitaminei A, smochinele ajuta la mentinerea unei vederi sanatoase.
Persoanele care au probleme digestive pot consuma smochine datorita efectului lor laxativ.
Pentru ca sunt energizante, smochinele se recomanda sportivilor, persoanelor care depun efort fizic sau intelectual de durata, copiilor, convalescentilor si persoanelor in varsta.
Persoanele care sunt bolnave de diabet trebuie sa stie ca in stare proaspata, smochinele au 15% zaharuri. Uscate, la soare sau industrial, procentul de zaharuri se tripleaza.

Catina

Contine un complex de principii biologic active cu efecte terapeutice dovedite.
Fructele de catina contin acizi grasi nesaturati (linoleic si linolenic) care au rol trofic. Catina este un foarte bun tonic general. Este indicata in hipovitaminoze, astenie psihica si fizica, surmenaj, stari de convalescenta, cresterea performantelor sportive, dar si in caz de ulcer gastric si duodenal. Contine vitamine cu actiune antiscorbutica, ce intervin in procesul de eliminare a toxinelor, in reglarea metabolismului glucidic si a celui proteic.

Aloe

Creste rezistenta organismului (in stari imunitare deficitare), este detoxifiant in tratamente de dezalcoolizare sau pentru narcomanii si fumatorii care vor sa renunte la viciu. Este un supliment nutritional natural, un tonic general, recomandat pentru multe afectiuni, dar si celor ce vor sa-si sporeasca starea de bine.
Stimuleaza regenerarea celulara si vindecarea ranilor; normalizeaza metabolismul si detoxifica organismul. Se foloseste cu succes ca tonic post-operator.

Guarana

Este o planta tonifianta, bogata in guaranina, ce garanteaza recuperarea fizica rapida. Are efect de excitant nervos si este indicata a se administra la un interval de timp nu mai scurt de 16 ore. Semintele au fost utilizate ca stimulent natural de sute de ani de catre indienii din Amazon. Imbunatateste memoria, mareste vitalitatea, scade apetitul, ajuta la reducerea stresului, intareste imunitatea. Revigoreaza, oferind un surplus important de energie. Guarana are proprietati de imbunatatire a starii psihice.

Ginsengul

Are efect stimulator. Produsele care se gasesc in farmacii si care contin ginseng pot fi numite adevarate cocteiluri de energie. Este recomandat structurilor mai putin robuste, care au o rezistenta redusa la efort si intemperii. Este de folos persoanelor in convalescenta, mai in varsta, care se confrunta cu perioade de epuizare fizica sau intelectuala. Normalizeaza activitatea sistemului nervos central, diminueaza oboseala, grabeste recuperarea dupa boala, activeaza circulatia sangvina, regleaza digestia, tonifica pielea.

Gingko

Este indicat in stari de oboseala, tulburari de memorie si concentrare, ameteli, cefalee, maini si picioare reci, crampe musculare. Produsele pe baza de Gingko biloba imbunatatesc capacitatea de stocare a informatiilor, reducand pierderile de memorie, amelioreaza functionarea creierului, cresc viteza cu care sunt transmise informatiile, ajuta in cazul depresiilor, au efect antistres si anxiolitic, ajuta in cazuri de activitate cerebrala redusa, in modificarea comportamentului social si in tulburarile afective sau somatice.

Alte surse de energie :

- Dovleceii pun în mişcare meridianele energetice, fortificînd în special funcţia digestivă.
- Ouăle au grăsimi sănătoase, vitaminaele B şi D, fiind considerate drept cea mai bună sursă de proteine.
- Apa reglează temperatura corpului şi a circulatiei sangvine, mai ales atunci cînd facem efort fizic sau cînd sîntem stresaţi şi vlăguiţi.
- Ceaiul verde, prin substanţele tonice conţinute, asigură o bună funcţionare a sistemului nervos, alungă oboseala şi protejează de cancer.
- Cafeaua, prin cafeina conţinută, ajută atunci cînd avem de lucru, produce „trezirea cerebrală“ sporind atenţia şi capacitatea de memorare. Din păcate, efectul ei e de scurtă durată.
- Iaurtul e o sursă importantă de calciu, întăreşte oasele, iar carbohidraţii conţinuţi sporesc energia organismului.
- În vreme ce grăsimile rele te fac să te simţi greoi şi obosit, grăsimile bune (ulei de masline, peste, avocado, nuci şi seminţe) dau energie.
- Mierea de albine şi propolisul sînt alimente minune care nu numai că reechilibrează starea generală a organismului, dar conferă o vitalitate greu de egalat de alte produse naturiste.
- Carnea de pui la grătar are efectele echilibrante asupra sistemului energetic al organismului fiind vizibile în timp.

Băuturile energizante te epuizează

• Bauturile energizante la care apelăm atunci cînd sîntem epuizaţi oferă organismului o doză de energie uneori prea mare. Aceste băuturi conţin zahăr, cafeină, vitamine, un aminoacid numit taurină. Efectul este, aşa cum spune şi numele băuturii, unul tonic. Dar preţul revigorării rapide este plătit cu tulburări ale ritmului cardiac, deshidratare, insomnie. În general, efectul durează două ore, după care sîntem mult mai obosiţi decît înainte de a consuma băuturi energizante. Aceasta pentru că aceste lichide nu aduc un surplus de energie, ci îl consumă pe cel din rezervele organismului, iar cînd acestea sînt epuizate, nu mai rămînem decît cu o mare oboseală şi un număr mare de calorii.




Energizante naturale



Este foarte important pentru fiecare dintre noi sa ne pastram starea de sanatate. Totodata este bine ca fiecare dintre noi sa se gindeasca sa isi pastreze si vitalitatea indispensabila ritmului alert al zilelor noastre. Iar acest lucru se face cel mai bine apelind la farmacia verde.
Dintre multiplele plante pe care le putem folosi pentru scopul mai sus mentionat am alcatuit un top cu cele mai puternice cinci privind actiunea lor energizanta (aceasta nefiind insa, nici pe departe, singura lor calitate terapeutica).

GINSENGUL

Are efect stimulator si puternic energizant. Produsele care se gasesc in farmacii sau in magazine tip plafar si care contin ginseng sint adevarate cocteiluri energetice. De aceea sint recomandate structurilor mai putin robuste care au o rezistenta mai scazuta la efort si la problemele de sanatate specifice acestui anotimp, dar si sportivilor de inalta performanta. De asemenea este de real folos persoanelor aflate in perioada de convalescenta sau celor care se confrunta cu dificile perioade de epuizare fizica si/sau psihica, intelectuala.
Practic ginsengul normalizeaza activitatea sistemului nervos central, diminueaza oboseala, grabeste recuperarea dupa boala, activeaza circulatia sangvina periferica si tonifica pielea.


GINGKO BILOBA 

Este un excelent energizant. Se gaseste in diverse preparate, sub o multime de denumiri comerciale, atit in farmacii cit si in magazinele de tip plafar. Aceste produse imbunatatesc capacitatea de stocare a informatiilor, amelioreaza functionarea creierului (prin vasodilatatia cerebrala produsa), au efect anxiolitic si anti-stres precum si vasodilatator periferic. Astfel se folosesc in caz de tulburari de concentrare si de memorie, ameteli, stari de oboseala, crampe musculare si alte tulburari vasculare periferice.

GUARANA

Este o plantatonifianta bogata in guaranina. Aceasta substanta ajuta la imbunatatirea starii psihice si la recuperarea fizica mai rapida. Are efect de excitant nervos, imbunatateste memoria, mareste vitalitatea si totodata intareste sistemul nostru imunitar. Totusi prima actiune a guaranei este cea de revigorare, oferind un important plus de energie organismului. Se gaseste in diverse preparate farmaceutice singura sau impreuna cu alte plante cu actiuni similare precum si in diverse bauturi energizante. Desi la noi este inca mai putin cunoscuta, guarana se impune pe zi ce trece ca un excelent energizant.

ARBORELE DE CAFEA

In afara de gustul ei pe cit de specific, pe atit de apreciat, cafeaua are certe efecte energizante si stimulatoare. Cafeaua mareste atentia si creste activitatea intelectuala, imbunatateste memoria si gindirea. In plus contine si antioxidanti care ajuta la prevenirea bolilor cardiovasculare si a unor tipuri de cancer.

CATINA

Dintre plantele enumerate pina in prezent catina este prima care se gaseste si la noi in tara sub forma de vegetatie spontana. Este un arbust care creste in special pe soluri bogate in sare, mai ales in regiuni de deal. Efectele curative si profilactice ale catinei sint cunoscute inca din antichitate. Ceaiul, dar mai ales siropul de catina sint bune energizante si cresc rezistenta organismului in fata bolilor. Exista de asemenea ulei de catina. Ceaiurile de multi-fructe pe care le consumam frecvent contin in cele mai multe cazuri si catina (chiar daca in concentratie scazuta).
In afara de rolul ei energizant catina se foloseste cu succes in afectiuni buco-dentare, duodenale si in tratarea unor infectii bacteriene de intensitate redusa din sfera ORL.

Retineti!

Cele cinci plante enumerate mai sus, indiferent de forma sub care sint prezentate (ceai, sirop, infuzie, capsule, tablete de extract standardizat) trebuie administrate dimineata (si in nici un caz dupa ora 14) necombinindu-le pe toate in acelasi timp.
Desi sint lipsite de reactii adverse administrate in doze uzuale ele pot induce o stare de agitatie psihomotorie, insomnie si cefalee (dureri de cap) in momentul in care sint administrate simultan sau dozele sint excesiv de mari.

Dr. Alin Popescu
Medic medicina sportiva
Medic coordonator F.R. Rugby
Medic lot national seniori rugby


Dieta lui Bruce Lee



Pare haios la prima vedere sa auzi faptul ca celebrul practicant de arte martiale ar fi descoperit si promovat o dieta aparte, relativ diferita de cele specifice luptatorilor din domeniul sau de activitate, dar este un fapt real si ar trebui sa stim ca Bruce Lee a preferat in plan alimentar un regim similar celui practicat de catre culturistii profesionisti, foarte la moda in acele vremuri.

Dieta lui Bruce Lee nu este una deosebit de originala, fiind un compromis intre dietele adresate sportivilor vremii si unele experimente personale, care totusi s-a dovedit de succes fiind adoptata de catre multi dintre discipolii si apropiatii sai. Ceea ce o face atractiva este obiectivul foarte ambitios care urmarea reducerea grasimii de pe corp la minimum, sigur nu doar prin alimentatie ci si prin eforturi fizice intense.


Prima regula din dieta lui Bruce Lee este reducerea drastica de la mesele zilnice a fainii rafinate si produselor pe baza de faina rafinata, adica evitarea copturilor atragatoare prin gust si miros, dar si pline de multe calorii. Nu numai ca aceste feluri de mancare cresc greutatea corporala, dar sunt daunatoare si functionarii sistemului digestiv daca se consuma prea des. Pentru Bruce Lee a ingera calorii fara rost era de neconceput, aproape ca un fel de exces religios, cand pui stomacul inaintea mintii.


Pentru a-si sustine masa musculara marele luptator consuma carne de vita, tofu (concentrat din soia) si fructe de mare de unde sa isi extraga necesarul de proteine, fara a asimila insa si grasimi nesanatoase. Nu se ferea de fripturile la gratar insa prefera de obicei bucataria asiatica, ceva mai condimentata, dar si mai saraca in grasimi si bogata in proteine. Putin ficat de vita era si acesta binevenit din cand in cand. Ca sursa de carbohidrati Bruce Lee a preferat toata viata legume sanatoase, orezul si anumite paste.


Specific dietei lui Bruce Lee este si evitarea produselor lactate, pe care le accepta doar ca ingrediente ale bauturilor energizante pe baza de proteine si niciodata in stare naturala. Chiar si laptele nu il consuma ca atare ci prefera intotdeauna laptele praf ca metoda mai buna de evitare a surplusurilor de grasimi din acest produs. Intrucat produsele lactate sunt incarcate de astfel de grasimi si unele substante deloc favorabile sportului de performanta luptatorul le evita cu buna stiinta fara insa a face mare caz din asta intrucat era constient ca pentru restul populatiei produsele lactate sunt deosebit de benefice.


Multe mese pe zi, in portii mici, aceasta este regula de aur a dietei lui Bruce Lee, o formula prin care sa iti oferi necesarul de energie pentru a face fata antrenamentelor dure, in conditii uneori extreme. Este vorba de circa 5 mese pe zi si ceva suplimente alimentare intre mese, mai toate bogate in proteine pentru a se oferi organismului ajutor in refacerea tesuturilor musculare si cresterea masei acestora. Totusi mesele nu se produceau la intervale mai mici de 4 ore intrucat acest lucru putea suprasolicita organismul, in special activitatea sistemului digestiv. Inclusiv gustarile dintre mese erau gandite astfel incat sa se tina seama de aceasta regula amintita anterior.


Bauturile pe baza de proteine erau consumate zilnic, una sau doua portii, si se combinau si cu ceva portii de fructe. O bautura de proteine continea oua chiar si cu tot cu coaja, concentrat de grau, unt de arahide, banane, drojdie de bere, lecitina sau alti antioxidanti si altele. Totul era dat la mixer cu atentie, iar in rare ocazii se putea adauga si frisca sau lapte gras, daca se dorea o dublare a masei musculare. Sigur ca in prezent bauturile din proteine sunt net superioare celor propuse de Bruce Lee si de aceea e bine sa se consume acelea care stim ca ne aduc beneficii mai mari si nu cele recomandate de catre marele sportiv.


Suplimentele alimentare erau la ordinea zilei si trebuia adus un aport util de vitamine si minerale pentru a se atinge nivelul de performanta dorit. Astfel vitamina C, polenul de albine, vitamina E, gama de vitamina B si alte suplimente nu puteau lipsi din dieta lui Bruce Lee. Carbohidratii, foarte necesari in anumite perioade, erau procurati in mare masura din fructe si legume proaspete prin prepararea de sucuri naturale din morcovi, telina, patrunjel, mere, banane si altele. Nici celebra radacina de Ginseng nu lipsea din dieta obisnuita, fiind consumata tot sub forma de bautura, dar in cantitati mici intrucat poseda proprietati energizante deosebite. Totul a decurs minunat din acest punct de vedere si atat timp cat Bruce Lee nu a fost afectat de alte preocupari dieta sa si-a aratat partile bune pe viu, mai tarziu insa ajungand sa fie neglijata, maestrul fiind atras in valtoarea vietii celebritatilor din Occident si inghitit cu totul pana la urma de aceasta.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu